Ferdigstekte rustikke rundtstykker. Foto.

Italienske rustikke rundstykker

Denne oppskriften gir 12 rustikke rundstykker med sprø skorpe, glimrende gluten-nettverk med store bobler. De egner seg til å spise med smør og pålegg, men vil også fungere svært godt som tilbehør til kjøttretter eller supper.

Hydrering: 96,3%
Antall: 12 stk

Rustikke rundstykker, tversnitt. Foto.
Rundstykkene får et fint utviklet glutennettverk med store bobler i deigen.

Ingredienser (93,6% HYDRERING)

  • 10 g tørrgjær (20 gram ferskgjær)

  • 500 g lunkent vann

  • 534 g hvetemel (evt. bland i spelt eller opptil 30% grovt)

  • 14 g salt

  • Frøblanding
  • Sesamfrø

  • Linfrø

  • Solsikkefrø

  • Lettkokte havregryn

Slik gjør du

  • Løs gjær og salt i vannet i bakebollen til kjøkkenmaskinen. Rør rundt.
    Tilsett melet og rør deigen på sakte hastighet til den akkurat er rørt sammen.
  • Rør deigen på maks hastighet på kjøkkenmaskinen til deigen slipper bollen. Bollen skal være «helt ren» – da er deigen ferdig. Dette tar 3-5 minutter. Deigen er nå blitt blankere og veldig elastisk.
  • Legg over plastfolie og la den stå til heving i noen timer (2-3 timer) på et varmt og lunt sted.
  • Lag frøblandingen i en skål. Det skal være nok til både frø under og på toppen av rundstykkene.
  • Sett ovnen på høy temperatur, gjerne 250 grader, og bruk bakesten eller bakestål på nederste rille. Evt. bruk en vanlig bakeplate som bakesten.
  • Smør bakebenken med olivenolje. Hell deretter deigen forsiktig utover. Bruk slikkepott med olivenolje på. Vær forsiktig slik at du ikke slår ut noe av luften i deigen.
  • Ikke kna deigen noe, nå skal man kun dele opp deigen uten å ødelegge luftboblene i deigen. Til dette kan man bruke en deigskrape med olivenolje på. Bruk færrest mulig kutt, slik at man beholder luftboblene. Bruk frøblandingen til å skille delene fra hverandre.
  • Del deigen forsiktig til 12 firkantede rundstykker uten å herje dem til. Løft dem forsiktig over på stekepapir med to deigskraper/steikespade. Bruk olivenolje for å hindre at de henger seg fast i deigen. Strø frø over rundstykkene.
  • La rundstykkene heve ca, 10 minutt, eller noe lengre dersom du har slått ut luften av dem.
  • Bruk pizzaspade til å flytte hvert stekepapir med rundstykker inn i ovnen.
  • Stekes i 14 minutter. Når de er ferdige, ta dem ut med pizzaspaden.
Det er veldig viktig å prøve å bevare lufta i deigen.
Ferdigstekte rustikke rundtstykker. Foto.