Eltefritt brød bakt over natten. foto.

Børres Morgenbrød

Dette er brødet som kun krever en liten innsats kvelden før, men der man våkner med to flotte morgenbrød – til glede for alle. Man lager brødet rett i formen, der brødene heves inne i ovnen, stekes av seg selv – og krever kun at man står opp og tar dem ut av ovnen. La brødene hvile litt før oppskjæring, minimum 30 minutter. Oppskriften under er til to brød.

Ingredienser

  • 700 g hvetemel

  • 200 g sammalt hvete grov

  • 100 g rugmel finmalt eller grovt

  • 1 ts tørrgjær

  • 25 g salt

  • 860 g vann (i hovesak kaldt)

  • 1 stor ts sirup eller honning

  • Valgfrie frø til toppen

Du må ha to store former i enten silikon eller med teflon/nonstick-overflate. Vanlige gammeldagse former uten en non-stick overflate vil gi et svært dårlig resultat. I skrivende stund har de velfungerende former på Europris. Formene skal slippe brødet enkelt etter steking uten noen form for smøring.

Slik gjør du

  • Rør sirup ut i litt varmt vann. Øk deretter vannmengden med kaldt vann til man har totalt 860 g vann i et litermål. Bruk vekt.
  • Bland alt det tørre i en bakebolle.
  • Bland vannet sammen med det tørre i bakebollen.
  • Rør manuelt med en sleiv eller tilsvarende til deigen henger godt sammen.
  • Fordel deigen i de to formene. Jeg bruker vekt for å sjekke at de er omtrent like store.
  • Strø frø på toppen.
  • Settes i kald ovn.
  • Still inn ovnen på 45 minutter og 200 grader celsius. Bruk timeren på ovnen til å sette at de skal være ferdig om morgenen, eks. kl 07.00. Da står man opp, tar ut brødene, tar dem ut av formen, og går deretter i dusjen. Da får brødene tid til å hvile seg bør man skjærer dem opp.

Brødene har som sagt godt av å stå litt. De blir bedre og bedre utover dagen i konsistensen.