Kryddernøtter

Du trenger ikke å bruke alle disse typene med nøtter. Du kan gjerne lage din egen blanding. Sørg bare for at det blir 500 gram til sammen. Oppskriften gir nøtter som er søte, krydret og salte samtidig – de imponerer de fleste og er farlig gode…

Ingredienser

  • 125 g mandler
  • 125 g hasselnøtter
  • 75 g valnøtter
  • 125 g cashewnøtter
  • 50 g pistasjenøtter
  • ½ dl vann
  • 150 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1/2 ts chilipulver
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss smør
  • 2 ts Maldonsalt

Directions

  1. Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir.
  2. Fordel alle nøttene i en langpanne stek dem midt i ovnen i 5 minutter.
  3. Ha resten av ingrediensene, unntatt smøret og Maldonsaltet, i en stor, tykkbunnet kasserolle eller stekepanne med høye kanter, og kok opp. La sukkerlaken koke i 2–3 minutter, til alt sukkeret er oppløst, før du har i de ristede nøttene.
  4. Rør hele tiden helt til sukkeret krystalliseres og nøttene blir grå og triste. Etter hvert vil sukkeret igjen begynne å smelte, så bare fortsett å røre. Det tar noen minutter før sukkeret smelter, ca. 10 minutter. Ikke ha det så travelt at du bruker for sterk varme, da kan sukkeret fort brenne seg. Og brent sukker smaker ikke godt!
  5. Når alt sukkeret har smeltet, har du i smøret. Rør rundt til alt har smeltet og ha det over på stekebrettet. La dem avkjøles i noen minutter før du knuser Maldonsaltet lett mellom fingrene og drysser det over nøttene.
  6. Når nøttene har blitt kalde nok til at du kan ta på dem, brekker du dem fra hverandre med hendene. Det er litt klinete, så du kan gjerne bruke engangshansker. La dem avkjøles helt. Oppbevart i en tett boks holder nøttene seg gode i mange uker.